Tudi to vam lahko, v okviru organizirane skupine, razkrijeta Škrat Čatež in Hostn’ca Cuprn’ca na Zaplaških stezicah. Gre za gozdno učno pot, ki jo najdete na vzpetini Zaplaz nad krajem Čatež pri Trebnjem, blizu znanega romarskega središča, znanega tudi kot ‘dolenjske Brezje’. Zaplaške stezice, s katerima sta povezana tudi Fran Levstik in Simon Ašič, vodijo mimo številnih legend in zgodb, ter predvsem do raznovrstnih drevesnih in rastlinskih vrst.

Na voljo sta dve trasi – krajša je dolga približno kilometer, daljša pa tri kilometre. Zaradi dostopnosti lahko opravite povsem svojevrsten potep po Zaplaških stezicah. Ob poti se lahko seznanite z gozdnim bontonom, ki opozarja na pravi odnos do gozda in njegovih prebivalcev.


Spoznate lahko raznovrstna drevesa in rastlinje, bivanjsko okolje mlake in gozdne jase; se povzpnete do Marijinega studenca z vodo, ki je po prepričanju domačinov čudodelna. Medtem vas lahko prestreže Hostn’ca Cupr’nca, prava poznavalka rastlin, legend in življenjskih modosti in vas mimo Grajske hoste usmeri do najvišjega vrha v občini Trebnje – to je Bajturn s 609-imi metri.

Ob iskanju Škrata Čateža, ki se menda velikokrat skriva v votli bukvi, pot vodi tudi do Volčjih jam, kjer si lahko ogledate lovsko prežo, jasli in solnico. Na vas čakajo tudi izjemni razgledi, ki ob lepem vremenu sežejo do Gorjancev in Snežnika.

Zaplaške stezice, katerih osrednji in zaščitni znak je ‘božje drevce’ oziroma navadna bodika, kljub vse večji priljubljenosti med pohodniki, ostajajo zavetje narave, ker lahko najdete mir in (p)ostanete čuječi.

V Turističnem društvu Čatež v sodelovanju s prizadevnimi domačimi pripravljamo dodatna manjša presenečenja za obiskovalce Zaplaških stezic, s katerimi bomo poudarili skrb za naravo, notranji mir in soodgovornost za ohranjanje biotske raznovrstnosti na območju.